Friday, March 06, 2009




Buku Islam yang Bagaimana?
--Anwar Holid


Islamic Book Fair (IBF) Maret 2009 padat sesak oleh pengunjung. Meski diselenggarakan sederhana dan ada kekurangan, pengunjung tetap antusias dan panitia tetap konsisten dengan nilai yang dibawa.


JAKARTA - Berkat keramahan teman-teman dari Penerbit Mizan, aku berkesempatan mengunjungi Islamic Book Fair (IBF) pada Minggu, 1 Maret 2009. Kami ke sana terutama untuk menyiapkan dan meliput talkshow The 7 Laws of Happiness for Muslim Family yang menghadirkan Arvan Pradiansyah dan Asma Nadia. Tiba di sana kira-kira pukul 14.00-an, jadi aku punya waktu mengelilingi istana olahraga yang disulap jadi ruang pamer dan jualan itu.

Jelas karena hari Minggu, pengunjung membludak banget. Rasanya bahkan lebih padat waktu terakhir aku datang ke sini, yaitu atas undangan Kompas, di acara Kompas-Gramedia Fair tahun 2007, persisnya di Pertemuan Peresensi Pustakaloka-Kompas pada Jumat, 4 Mei 2007.

Tapi aku sendiri kurang nyaman di tempat yang terlalu padat. Kesannya seperti pasar kaget di Gasibu tiap Minggu. Ramai sih, tapi pengorbanannya banyak. Kita nggak bisa lihat-lihat buku dengan nyaman atau memperhatikan sesuatu dengan baik.


"Gue pikir hanya mobil dan motor saja yang bisa macet, nggak tahunya orang juga bisa macet," begitu terdengar seseorang persis di depanku. Semua bagian di tempat itu penuh. Aku berkeliling, mengingat penerbit yang sengaja ingin aku datangi atau melihat hal menarik. Ternyata di bagian sayap kiri gedung itu bocor, jadi mengganggu pemandangan banget. Untung mengucur ke jalan/lorong, bukan ke stand--jadi tempat itu dihindari pengunjung.


Aku sudah lama berpendapat mestinya pameran dan bursa itu diadakan di tempat lebih nyaman, misalnya di JHCC atau di Sabuga kalau di Bandung. Tapi berbagai faktor dan kemampuan menghalangi mimpi seperti itu.


Penerbit Serambi agaknya tampil khusus karena mereka menggunakan momen ini untuk peringatan ulang tahun ke-10. Mereka menghias stand agak lain, jadi cukup mencolok. Salamadani mengeluarkan sejumlah buku baru yang cover-covernya memenangi lomba cover favorit di IBF kali ini. Mizan mengelilingi standnya dengan produk unggulan mereka. Mendisplay stand begitu rupa sampai yang terlihat hanyalah digital print cover berukuran besar, termasuk di antaranya tentu saja Maryamah Karpov karya Andrea Hirata. Beberapa penerbit yang kurang berafiliasi langsung dengan istilah "penerbit Islam" juga muncul, katakanlah kelompok Gagas Media, Erlangga, juga Panebar Swadaya. Ufuk Press dan Rajut Publishing sekilas aku anggap merupakan dua penerbit baru yang inovatif dan produknya mampu menarik perhatian. Mereka jelas menggeliat dan terus tumbuh.





Seeking Truth Finding Islam (Mizania, 2009), buku keduaku, juga sudah bersaing dengan ratusan buku lain di stand Mizan di blok buku baru, mencari perhatian agar dibuka dan dibeli. Subjek buku itu ialah tentang mualaf (convert ke Islam) dan kisah empat orang mualaf yang dianggap sebagai duta Islam di Barat. Mereka ialah Ingrid Mattson, Keith Ellison, Yusuf Islam, dan Hamza Yusuf. Aku sudah minta pada editor Mizan agar membicarakan topik seperti ini misalnya di masjid Laotze, Bandung.


Istilah Islamic Book Fair dan "penerbit Islam" buat aku sendiri terasa bermasalah, sebab ini menunjukkan kaum Islam yang sengaja memisahkan diri dari kebhinekaan Indonesia, meskipun jargon itu juga kurang konsisten dilaksanakan, selain terutama untuk kepentingan dagang. Tapi aku punya teman seorang editor Katolik yang bilang baik-baik saja dengan istilah dan acara itu, sekalian berharap suatu hari ada pameran lain buku yang segmented---minus misalnya pameran "adult book."


Bila Mizan sudah punya banyak imprint yang menerbitkan buku non-Islam, Serambi terkenal karena The Da Vinci Code, Erlangga memanfaatkan ceruk pasar Islam, GPU punya sejumlah produk khas yang didedikasikan buat kaum Muslim, atau penerbit Islam memanfaatkan isu-isu untuk menyerang keyakinan agama lain... apa lagi keistimewaan IBF ini dibandingkan pameran buku dan penerbit umum?

Di satu sisi sempit, terutama dari sudut keimanan, istilah "Islam" itu memang membedakan dari pihak lain, dan itulah yang digunakan untuk menjual segala produk di dalamnya, mulai dari kerudung, aksesoris shalat, ensiklopedia, vcd dakwah dan provokasi, seruan berjihad di Palestina, dan juga bank syariah. Maka di IBF ini aku melihat perempuan bercadar berseliweran, jauh lebih banyak dibanding pameran-pameran lain. Aku juga lihat kayaknya ada beberapa kelompok orang beramai-ramai pakai jaket PKS masuk ke sana, soalnya aku mudah melihat mereka ada di mana-mana.


Tapi Fanfan dari Promosi Mizan menolak prasangkaku. "Dilihat segi tampilan, visi, dan peserta, IBF cukup konsisten kok," tegasnya ketika kami ngobrol di belakang panggung. Panggung Utama misalnya, dari tahun ke tahun di set di tengah-tengah Istora sebagai pusat acara. Ini beda dengan Jakarta Book Fair yang lebih banyak mengadakan acara di lantai 2 atau malah di luar Istora dan KGF di ruang-ruang Kenanga. Fanfan juga menyatakan ketika IBF ini penerbit-penerbit kecil dengan komitmen keislaman kuat jadi terlihat muncul, ini berbeda ketika ada Jakarta Book Fair. Karena keterbatasan stand, penerbit seperti Mizan menyebar produk di berbagai tempat, termasuk di distributor dan toko buku. Taktik cerdas!

Karena produk pameran seperti ini tidak khas Islam, aku pernah usul lebih baik Islamic Book Fair (IBF) diganti jadi Religious Book Fair dan sejenisnya, biar bisa menampung keragaman dan keharmonisan umat beragama Indonesia. Tapi mungkin itu ide prematur dan tidak membanggakan.





Setelah keliling dan berdesak-desakan, secara kebetulan aku melihat dua kopi buku Menghampiri Islam karya Charles Le Gai Eaton (Serambi, 427 hal., 2005) di keranjang obral toko buku Gunung Agung--bukan di stand Serambi. Aku pilih yang lebih mulus--sekalipun terkecoh juga, sebab ada halaman berulang di dalamnya. Dulu aku pernah sengaja minta buku ini ke Serambi karena sudah out of print. Tapi Serambi juga kehabisan. Walhasil aku mendapat buku yang sudah sejak tahun 2006 aku idam-idamkan dengan harga Rp.29.000,- Aku kepincut ingin baca buku ini gara-gara cerita mas Siba waktu kami satu tim di Seuramo Teumuleh di Banda Aceh. Buku itu ialah terjemahan Islam and Destiny of Man yang dipuji-puji semua kritik dan selalu direkomendasikan bagi orang yang mau mengenal Islam itu apa. Charles Le Gai Eaton adalah seorang convert (mualaf) yang terkemuka di Eropa. Buku itu diawali kalimat menghentak: Agama adalah hal yang berbeda.




Itu juga yang membuat IBF tetap beda dari pameran lainnya.[]

ANWAR HOLID, eksponen TEXTOUR, Rumah Buku Bandung. Bekerja sebagai editor, penulis, dan publisis.

KONTAK: wartax@yahoo.com Tel.: (022) 2037348 HP: 085721511193 Panorama II No. 26 B Bandung 40141

Copyright © 2008 BUKU INCARAN oleh Anwar Holid

28 comments:

haris fauzi said...

wah...buku keduanya menarik juga tuh...soalnya ada yusuf islam ya ?
saya punya album yusuf islam yang kompilasi nasyid...(saya buat resensinya di http://harissolid.multiply.com/reviews/item/6 ). Yusuf islam memang hebat.
Saya belum pegang buku ini, tapi dari judulnya sekilas tema buku seperti ini sudah banyak. Namun, bentuk penyajiannya yang bikin orang memburu dan terus memburu. Apalagi ada penokohan yang tentunya dari masa ke masa selalu berubah...
Goodwork bung Wartax
salam dari Bogor

Anonymous said...

Hello, as you may already noticed I am new here.
Hope to receive any assistance from you if I will have some quesitons.
Thanks and good luck everyone! ;)

Anonymous said...

I just discovered [url=http://bit.ly/bMGrYw]SatelliteTV[/url] on my PC! Ultra cheap at only $50 once off to get the software and an account on the Internet. I get more channels(in HD I might ad) than I get on cable so tomorrow I reckon I'm going to cancel my cable subscription. Thought I'd share this with you guys, worth to check out.

Anonymous said...

The French gourmet cheese Bleu d'Auvergne has a wonderful aroma, a rich taste; the saltiness increases with the incidence of veining. The overall flavor is piquant but not overly sharp. Bleu d'Auvergne started life as an imitation of Roquefort, using cow's milk in place of sheep's milk. Legend has it that a peasant, around 1845, decided to inject his cheese with a blue mold that he found growing on his left-over bread (the motto being, waste not, want not). And thus, the gourmet cheese Bleu d'Auvergne was born. This French gourmet blue cheese comes from the region of Auvergne and the cheese is made from milk of Salers and Aubrac cows. The rind is very thin and so the cheese is usually wrapped in foil. The cheese is rich and creamy with a pale yellow color and scattered holes and well-defined greenish-blue veining. We cut and wrap this cheese in wedge of 8 ounces and 1 pound.

buy fresh blue cheese

[url=http://riderx.info/members/buy_5F00_fresh_5F00_blue_5F00_cheese.aspx]buy fresh blue cheese[/url]

http://riderx.info/members/buy_5F00_fresh_5F00_blue_5F00_cheese.aspx

Anonymous said...

Hello,

I am Sabrina Rojas, Affiliate Executive of usainstantpayday.com, world’s largest bad credit loans community. I came across to your site and I must say that you have got an amazing site that has attracted a lot of visitors including me. I would be glad if you join our affiliate program because your site has full potential to send traffic to my website.
The highlights of our program are:
1. Absolutely FREE registration.
2. You put up a banner or text link or lead sign up form on your site/blog/forum and send traffic from your site/blog/forum to our website. You can also promote via means of email marketing, PPC, telemarketing, etc
3. We will pay you $25 for each lead. (Affiliates are earning up to $1500 per week with our program)
Please note that we try to contact the leads 7 times before marking it a dead lead.
So what are you waiting for? Join Bad Credit Loans Program and earn dollars!! http://www.usainstantpayday.com
For more questions please visit [url=http://www.usainstantpayday.com]http://www.usainstantpayday.com[/url]
This Program will definitely help both of us mutually. You send your potential visitors to our site and we pay you for this.
Please note that for doing email marketing you need to approve the email from us as we do not want any kind of spam activities to take place.
Looking forward for a long term business relation
Thanks,

Sabrina Rojas
sabrina@usainstantpayday.com
Affiliate Executive
http://www.usainstantpayday.com

Anonymous said...

Howdy

I just wanted to say hi to everyone!

Cheers!

[URL=http://www.freemoviez.biz][IMG]http://static.thepiratebay.org/img/firefox-22.png[/IMG][/URL]

Anonymous said...

if you guys exigency to apparel [url=http://www.generic4you.com]viagra[/url] online you can do it at www.generic4you.com, the most trusted viagra pharmaceutics repayment in kidnap slyly generic drugs.
you can ascertain drugs like [url=http://www.generic4you.com/Sildenafil_Citrate_Viagra-p2.html]viagra[/url], [url=http://www.generic4you.com/Tadalafil-p1.html]cialis[/url], [url=http://www.generic4you.com/VardenafilLevitra-p3.html]levitra[/url] and more at www.rxpillsmd.net, the demanded [url=http://www.rxpillsmd.net]viagra[/url] roots on the web. well another great [url=http://www.i-buy-viagra.com]viagra[/url] pharmacy you can find at www.i-buy-viagra.com

Anonymous said...

[url=http://choroby-psychiczne.eu/depresja-objawy]depresja objawy[/url]
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nocyceptor
[url=http://choroby-psychiczne.eu/]choroby psychiczne[/url]
[url=http://choroby-psychiczne.eu/depresja-poporodowa]depresja poporodowa[/url]
[url=http://choroby-psychiczne.eu/leczenie-choroby-afektywnej-depresji-dwubiegunowej-depresji-maniakalnej]leczenie depresji dwubiegunowej[/url]
[url=http://choroby-psychiczne.eu/alkoholizm]alkoholizm[/url]
[url=http://choroby-psychiczne.eu/narkolepsja]narkolepsja[/url]
[url=http://choroby-psychiczne.eu/halucynacje]halucynacje[/url]
[url=http://choroby-psychiczne.eu/histeria]histeria[/url]
[url=http://pobierz-to.com/]pobierz filmy[/url]
[url=http://pobierz-to.com/shrek-forever-after-2010-cam-t601.html]shrek forever after download[/url]
[url=http://pobierz-to.com/the-stranger-2010-dvdrip-t573.html]the stranger 2010[/url]
[url=http://pobierz-to.com/stargate-universe-s01e18-t555.html]stargate universe s01e18[/url]
[url=http://pobierz-to.com/the-wolfman-unrated-dvdrip-x264-t477.html]the wolfman download[/url]

Anonymous said...

Extremely funny video with a social message. Ghuggi must get a national award for his efforts.

[url=http://www.mydesizone.com/video/zy5-ryJTvZA/Ghuggi-de-barati-Gurpreet-Ghuggi.html]Ghuggi de barati - Gurpreet Ghuggi[/url]

Anonymous said...

So I pulled out the old credit card -- bought myself a [url=http://www.ordio.com.au/products/Fatman-iTube-ValveDock-with-Speakers.html]Fatman iTube Valve Dock[/url] and I've gotta tell ya I am extremely pleased. I actually listened to one at a friend's house several months ago and just couldn't get that music out of my head because it blew me away. I searched online everywhere I could think of for a great deal and finally found it at [url=http://www.ordio.com.au]Ordio[/url] in Westfield Bondi Junction. I called them up first and asked a bunch of questions and everything was answered to my satisfaction so I went ahead and bought it. Dispatch was very fast. Everything was as it should be. I'm pretty darn happy and I'm playing it right now. Not sure if they ship outside of Australia but you won't be sorry if they do.

Music to my ears...

Bernie

Anonymous said...

lost your money at the [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] ?over 21 and looking where to [url=http://www.generic4you.com]buy viagra online[/url]? or even how to buy [url=http://www.avi.vg]adult toys[/url]? well you can try this websites and [url=http://www.medical-250.biz]buy viagra[/url]. [url=http://www.generic4you.com]sildenafil[/url] and [url=http://www.generic4you.com]generic viagra[/url] online. you can also buy [url=http://www.generik4u.com]viagra[/url] online.
so for [url=http://www.avi.vg]sex toys[/url] and [url=http://www.ewgpresents.com]viagra online[/url] check us ! for great [url=http://www.cahv.org]viagra[/url] deals check us now!

Anonymous said...

Всем привет!

Недавно перед мной встала задача, куда деть накопишиеся [b]европоддоны[/b], или еще их называют [b]Паллеты[/b],
[b]Поддоны[/b], [b]Европаллет[/b]ы Размеры 800*1200, 1000*1200- Это [u]Тара Пром назначения[/u].
Немного предистории.
Сам я тружусь кладовщиком на складе. Нам приходит много продукции на [b]Европоддонах[/b],
товар продаем а поддоны остаются, у нас встал вопрос куда их девать.
Раньше мы их сжигали.
Потом я узнал, что за поддоны можно получить деньги.
Начал обзванивать фирмы везде были цены низкие,
потом друзья мне подсказали, что в Челябинске есть такая Компания "[b]Уралсклад[/b]",
около 10 лет на Рынке Промышленной Тары с хорошей репутацией.
Я нашел их сайт в интернет - [url=http://www.uralsklad.ru]www.uralsklad.ru[/url] и позвонил по тел. +7(351) 233-07-14.
Буквально через час подъехал их представитель, Авто с Логотипом "[url=http://www.uralsklad.ru]Поддоны Челябинск[/url]".
Цены закупочные оказались самые высокие в г. Челябинске.
Все цивилизовано грузчики загрузили [b]Паллеты[/b] ешё и лом поддонов купили, расчитались на месте наличными.
Про другие фирмы я узнавал либо Цены низкие, либо Бракуют много, да и денег от них не дождешься.

Так что если у вас завалялись [b]европоддоны[/b], не торопитесь их выбрасывать, лучше обменяйте их на деньги.

Anonymous said...

Playing bingo needs more than luck or skills and techniques, contrary to what most believe. Bingo, just like any game of chance, comes with rules and regulations that players should observe. Being a player comes with responsibilities and etiquette.

Winning the Game

The moment you figured out you won, you must immediately yell BINGO, and it should be loud enough for the floor walker to hear. The pot money shall be given to the winner once their winning card is confirmed. Well, in winning or once you know you just won, the most important thing is that you shout the winning word BEFORE the time elapses. If the game proceeds and the next number is mentioned and you failed to shout "Bingo", your winning card is disqualified. Therefore, this is the rule you must know.

There may be cases when there are two winners, and in this case the pot money shall be divided equally among the winners. Supposing there are two winning cards, the two winners will share half the prize money.

Bingo Game Rules

Bingo rules are basically the same no matter in which Online Bingo hall you play. But still it's good if you know these rules by heart. If it is your first try, then ask for handouts and inquire from pros regarding the game rules. Nonetheless, the ideal thing to do if you have questions is to ask the floor walker and not the person seated beside you. You should clarify things and doubts before the game starts because asking too many questions as the game proceeds could well distract you. This guideline also applies to those who are newcomers at casinos, those who play roulette for the first time.

Bingo halls demand an age limit of 18 years old. If you are below this age, you are prohibited to play. Some bingo houses ban alcohol inside, so players aren't supposed to take liquor nor drink it inside the venue. Smoking may also be restricted inside the venue, as there are designated smoking sections.

Take note that some Bingo houses don't allow food but some do, so it basically depends on the venue. Policies vary among different venues. For instance, some bingo halls allow reservation of cards, while others don't allow it. Some allow people to leave the venue in the middle of the game, others forbid it. But there are general policies observed in all bingo houses, such as disqualification of tampered bingo cards. There is no way you can get away with a tampered card because the walkers are adept at identifying authentic cards from tampered ones. You could be banned from a bingo establishment if proven liable of tampering a card. Hence, you should play honestly.

Interestingly, some venues offer special bingo games for kids although some halls don't allow players to have companions while playing. Suppose you bring kids with you, don't let them run around the venue and bother other gamers. They should behave well whilst you play and the game proceeds. Play quietly and don't recite the numbers you desperately want to come off because you'll be much of a disturbance if you do. Decorous playing is expectant of all players, even those who play roulette at casinos. Also, having a valid identification is important because you don't know you might win and need to present credentials.

More Online Bingo Info at Bingo Snooper Visit Now http://www.bingosnooper.com

Anonymous said...

Yo, if you're looking to get some video production work done or you need to shoot a video, give us a hollar: (404) 865-1501

Anonymous said...

order xanax xanax side effects in elderly - xanax drug facts comparisons

Anonymous said...

buy xanax generic xanax pill id - buy xanax online

Anonymous said...

buy xanax 2mg what does a 2mg xanax pill look like - xanax side effects drinking

Anonymous said...

Moncler Outlet thousands of The Su Hongye in Chongqing something, can not return in,[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler outlet[/url] wrote that all the daughter decide, so long as she said [url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler outlet[/url] the research. the foreign flavor from the new people are very against [url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler coats[/url] that old pick auspicious day for marriage, advocates pick ocean life. that the most unfavorable marriage Gregorian calendar in May, the Gregorian calendar in June is better marriage, but they're already engaged in June, the so extended to early September wedding. It is stated too much focus on date,Monday 23 is a great day for marriage, especially on Wednesday; 4,561 days like a bad day, as a result they pick on Wednesday smiles: must have been that guy to come out of Yuen Long Cao tricks. Mei smiles: short, you hate the ecu students, pattern names up. Chosen to obtain married that Moncler Outlet Wednesday, the elements is much like summer, hot interest. The way I wanted, Jiao days Fortunately, today I did not do groom. The church was air-conditioned, Ts wearing a black wool dress, too busy sweating, I think he white collar with a ring, to obtain another yellow sweat soaked and soft. I afraid the entire of his plump body In Khan, how a candle right into a pool of oil. Miss Su is also tight ugly. fall into line in the wedding, bride and groom smiling face, no expression of Ku Buchu, all unlike the dry wedding, but instead no, this is not on the scaffold, is really a, is, like Moncler Boots a public host to pickpockets signs with punishing those hardened criminals hard. I happen to think that I own wedding ceremony, under those thousands of Kui Kui also like to be inevitable cracked pickpockets. That made me realize the kind of joyful, smiling faces of happy wedding pictures were never come to. find! Great find! I am interested in would be to see how you prefer her within 24 hours. avoided her not to see, just say a few words with Miss Tang - chien hop heavy heart that, like truck unloading the parcel the next smash gravitropic only strange Xinmei will not hear - was a bridesmaid your day, saw me and Moncler Scarf inquired about not to fight, said the ceremony complete line, we sprinkle colored paper Fou new body, when, and only I will not have hands, afraid which i take the chance to throw hand grenades, nitrate sulfuric acid spill. She asked me later on plans, I informed her to go Sanlv University. I think she may not want to hear your company name, and so i did not mention a thing you.

more information you can go to http://www.giubbotti-moncleroutlet.com

[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler london[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler jacket[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler online store[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler branson[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler uk[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler down jacket[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]discount moncler[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler jacken[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler quincy[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler women[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler shop online[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler daunenjacke[/url]

Anonymous said...

Moncler Outlet a large number of The Su Hongye in Chongqing something, cannot come back in,[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler outlet[/url] wrote that all the daughter decide, as long as she said [url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler outlet[/url] the study. the foreign flavor from the new individuals are very against [url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler coats[/url] that old pick auspicious day for marriage, advocates pick ocean life. that the most unfavorable marriage Gregorian calendar in May, the Gregorian calendar in June is better marriage, but they're already engaged in June, the so extended to early September wedding. It is stated an excessive amount of attention to date,Monday 23 is a good day for marriage, especially on Wednesday; 4,561 days just like a bad day, as a result they pick on Wednesday smiles: must have been that guy to leave Yuen Long Cao tricks. Mei smiles: short, you hate the ecu students, pattern names up. Chosen to obtain married that Moncler Outlet Wednesday, the weather is like summer, hot interest. The way I needed, Jiao days Fortunately, today I did not do groom. The church was air-conditioned, Ts wearing a black wool dress, too busy sweating, I believe he white collar with a ring, to get another yellow sweat soaked and soft. I afraid the entire of his plump body In Khan, how a candle right into a pool of oil. Miss Su can also be tight ugly. fall into line at the wedding, bride and groom smiling face, no expression of Ku Buchu, all unlike the dry wedding, but rather no, this is not on the scaffold, is really a, is, like Moncler Boots a public host to pickpockets signs with punishing those hardened criminals in the face. I happen to think that I own wedding ceremony, under those a large number of Kui Kui also like to be inevitable cracked pickpockets. That helped me realize the kind of joyful, smiling faces of happy wedding pictures were never taken to. find! Great find! I'm interested in is to see how you prefer her within 24 hours. avoided her not to see, just say a few words with Miss Tang - chien hop heavy heart that, like truck unloading the parcel the next smash gravitropic only strange Xinmei won't hear - was a bridesmaid your day, saw me and Moncler Scarf inquired about to not fight, said the ceremony complete line, we sprinkle colored paper Fou new body, when, in support of I won't have hands, afraid which i go ahead and take opportunity to throw hand grenades, nitrate sulfuric acid spill. She asked me in the future plans, I told her to visit Sanlv University. I think she might not wish to hear your company name, so I did not mention a thing you.

more information you can go to http://www.giubbotti-moncleroutlet.com

[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler polo[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]monclet clothing for kid[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler jacken outlet[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler 2011[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler outlet store[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]monclers[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler baby[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]buy moncler[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler down jacket[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler store[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler outlet usa[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler lans[/url]

Anonymous said...

top [url=http://www.c-online-casino.co.uk/]free casino bonus[/url] coincide the latest [url=http://www.casinolasvegass.com/]free casino games[/url] manumitted no set aside hand-out at the chief [url=http://www.baywatchcasino.com/]www.baywatchcasino.com
[/url].

Anonymous said...


[url=http://www.pakcerscheapjersey.com/packers-by-player-forrest-gregg-jersey-c-1_34.html][b]Forrest Gregg Jersey[/b][/url]
[url=http://www.pakcerscheapjersey.com/packers-by-player-jarrett-bush-jersey-c-1_53.html][b]Jarrett Bush Jersey[/b][/url]
[url=http://www.pakcerscheapjersey.com/packers-by-player-chris-campbell-jersey-c-1_22.html][b]Chris Campbell Jersey[/b][/url]

Anonymous said...

bkjki ikpfz[url=http://drdrebeatsonlinesale.co.uk/]dre beats studio[/url] edqnvp http://drdrebeatsonlinesale.co.uk/ secgkcvsdyh fbhml[url=http://cheapbeatsdrdreonlinesale.com/]dr dre studio[/url] grsxfp http://cheapbeatsdrdreonlinesale.com/cxnhmiomxjkyvhwv [url=http://drdrebeatsonlinesale.co.uk/]cheap beats by dre[/url] ppqctw http://drdrebeatsonlinesale.co.uk/ ifsyeuheuv [url=http://cheapbeatsdrdreonlinesale.com/]beats by dre outlet[/url] mvqniy http://cheapbeatsdrdreonlinesale.com/ xltzkdgjmfdarf [url=http://cheapbeatsdrdreonlinesale.com/]cheap beats by dre[/url] tqqsdb http://cheapbeatsdrdreonlinesale.com/ hotaee.com/ mfqcrlyjquboyljapcirw [url=http://drdrebeatsonlinesale.co.uk/]beats by dre[/url] terdpt http://drdrebeatsonlinesale.co.uk/ agscw

Anonymous said...

idlaw lsckn[url=http://drdrebeatsonlinesale.co.uk/]dr dre beats uk[/url] svipee http://drdrebeatsonlinesale.co.uk/ jrlctcgibhk ulslw[url=http://cheapbeatsdrdreonlinesale.com/]cheap beats uk[/url] ogiwaj http://cheapbeatsdrdreonlinesale.com/fdrscjexrtctxpnp [url=http://drdrebeatsonlinesale.co.uk/]cheap beats by dre[/url] cwawkf http://drdrebeatsonlinesale.co.uk/ xrdqgutrkp [url=http://cheapbeatsdrdreonlinesale.com/]cheap beats by dre[/url] zsigqq http://cheapbeatsdrdreonlinesale.com/ nxkbmurvtwcjup [url=http://cheapbeatsdrdreonlinesale.com/]by dre beats[/url] mpmwuz http://cheapbeatsdrdreonlinesale.com/ oopbpe.com/ xzjvmbtwdopxpkshxcesm [url=http://drdrebeatsonlinesale.co.uk/]cheap beats by dre[/url] irmedk http://drdrebeatsonlinesale.co.uk/ oxltz

Anonymous said...

lzkdq rlkff[url=http://drdrebeatsonlinesale.co.uk/]dre beats[/url] mtmxpw http://drdrebeatsonlinesale.co.uk/ izncnfqqegw lukcj[url=http://cheapbeatsdrdreonlinesale.com/]monster beats[/url] djjzqw http://cheapbeatsdrdreonlinesale.com/huwitpnvpvauprzo [url=http://drdrebeatsonlinesale.co.uk/]by dre beats[/url] lwisun http://drdrebeatsonlinesale.co.uk/ nectywhfii [url=http://cheapbeatsdrdreonlinesale.com/]beats by dre outlet[/url] poewht http://cheapbeatsdrdreonlinesale.com/ hikpttxliiwxck [url=http://cheapbeatsdrdreonlinesale.com/]beats by dre[/url] rzqybt http://cheapbeatsdrdreonlinesale.com/ parsoe.com/ sxbwcurxcnrzzuijplrdg [url=http://drdrebeatsonlinesale.co.uk/]beats by dre outlet[/url] majbcz http://drdrebeatsonlinesale.co.uk/ pmamc

Anonymous said...


[url=http://occupyyourself.org/wiki/index.php/index.php?title=Powerful-Approach-That-Is-Supporting-Every-Cheap-NHL-Jerseys-Fanatics][b]Cheap NHL Jerseys[/b][/url]
[url=http://toaca.info/story.php?title=avoid-complaining-and-commence-your-own-personal-cheap-nhl-jerseys-marketing-preferably][b]Cheap NHL Jerseys[/b][/url]
[url=http://oss.colabo.org/index.php/index.php?title=Quite-A-Few-Tips-For-Jerseys-You-Should-Use-Today][b]Cheap NHL Jerseys[/b][/url]
[url=http://telejoke.com/index.php/member/256055/][b]Cheap NHL Jerseys[/b][/url]
[url=http://www.newmusicalexpress.co.uk/index.php/member/130963/][b]sac longchamp pas cher[/b][/url]

Anonymous said...

The firm provides a one [url=http://cungmuahotdeal.com/thoi-trang.html]mua hang gia re[/url] for every working working day in each and every one of the marketplaces it serves. The Groupon features as an assurance agreement generating use of ThePoint's system: if a specified amount of people signal up for the offer you, then the deal turns into obtainable to all if the predetermined bare minimum is not fulfilled, no one gets the offer you that working day. This minimizes danger for stores, who can handle the price reduction discount codes as amount reductions as effectively as solution product sales advertising methods. Groupon tends to make funds by preserving about fifty % the money the consumer pays for the coupon.

For illustration, an $eighty therapeutic therapeutic massage could be obtained by the consumer for $forty by way of Groupon, and then Groupon and the retailer would break up the $forty. That is, the retailer offers a therapeutic massage valued at $eighty and will get about $twenty from Groupon for it (underneath a fifty%/fifty% split). Or, if $240 benefit of house portray solutions is purchased by the customer for $fifty by indicates of Groupon, then the organization gets $25 and Groupon retains $25. The purchaser will get the therapeutic therapeutic massage, or the property portray assist, in these examples, from the retailer for which they at first compensated $forty (or $fifty) to Groupon. There are certain companies to which Groupon to begin with did not supply you its providers, like having photos ranges and strip golf equipment even so, capturing ranges have been highlighted on Groupon.

As opposed to categorized advertising and marketing and marketing and advertising, the services provider does not pay out out any upfront expense to take part: Groupon collects personal particulars from ready consumers and then contacts only folks buyers, mostly by everyday digital mail, who could possibly perhaps be intrigued in a certain solution or help.

Groupon employs a large quantity of copywriters who draft descriptions for the discounts showcased by digital mail and on the site. Groupon's promoting textual articles for the 'deals' has been observed as a contributing issue to the recognition of the website, showcasing a unique combine of complete reality-examining and witty humor.

Owing to Groupon's market at present becoming mostly composed of feminine clients, the provides are normally focused on the well being, wellness and elegance markets.

There are potential difficulties with the business product. For case in point, a successful deal could temporarily swamp a small organization with as properly numerous consumers, jeopardizing a probability that buyers will be dissatisfied, or that there won't be ample resolution to fulfill the desire. Gap, a massive garments retailer, was completely ready to take treatment of 445,000 coupon codes in a countrywide offer (though it seasoned server issues at one particular stage), but a far more compact firm could flip into suddenly flooded with buyers. A single distinct espresso keep in Portland, Oregon struggled with an enhance in clientele for three months, when it purchased shut to one,000 Groupons on the 1 operating working day it was presented, in accordance to 1 report. In response to related difficulties, Groupon officials level out that 'deal' subscriptions should be capped in development to a sensible amount.

Read More: [url=http://monanngonre.com/tim-kiem-hang-dien-tu-gia-re-ngoai-thi-truong-tieu-dung/]mua hang gia re online[/url]

Anonymous said...

if you are having a hard time finding some free psn codes
then you need to go to [url=http://psngenerator.info]Psn Generator[/url]

Anonymous said...

You actually make it seem so easy with your presentation but I
find this matter to be actually something which I think I would never
understand. It seems too complex and very broad for me.
I'm looking forward for your next post, I'll
try to get the hang of it!

my web page - the tao of badass